Beggining
File
Contact
Subscribe our Feed
Blogger
Beggining
Beggining
Beggining

16 Eyl 2010

FİFA 2011 Demo ve İnceleme Birlikte

Demo Detayları:

Chelsea, Barcelona, Lyon, Bayer Leverkusen, Juventus ve Real Madrid'in bulunduğu demo Real Madrid'in sahası Estadio Santiago Bernabeu'da oynanacak, maç süresi üçer dakikalık devrelerden altı dakika olacak. FIFA 11'in tam sürümüyse 28 Ekim'de satışta sunulacak.

Yaklaşık 1.2 GB boyutunda olan demoyu indirmek için buraya tıklayabilirsiniz.

İnceleme

Artık her sene raflarda görmeye alışık olduğumuz Fifa serisinin bu yılki oyunu PC oyuncularının karşına bambaşka bir şekilde çıkmaya hazırlanıyor. Son bir kaç senedir XBox360 ve PS3'e geliştirdiği Fifa Soccer oyunlarını için farklı bir grafik motoru kullanan Electronic Arts firması, sonunda PC içinde aynı motoru kullanmaya karar verdi. Bu karar şu anlama geliyor. Artık PC oyuncuları da konsollarda ki kadar kaliteli futbol oyunu oynayabilecekler. Geçen sene Fifa 2010 piyasaya sürüldüğünde XBox360 ve PS3 versiyonu övgülerle karşılanırken, PC versiyonu ise yerden yere vurulmuştu. Oyuncular bunda sonuna kadar haklıydı. Çünkü oyunun PC versiyonu, senelerdir aynı kılıkta, farklı bir makyajla oyunculara sunuluyordu. Ne topa dokunuş hissiyatında bir yenilik, ne şutlarda bir düzenleme... hiç bir yenilik göze çarpmıyordu. Konami firması PES serisini her konsol için aynı kalitede port ederken, EA her zaman PC platformunu ikinci planda tuttu. Belki de ülkemizdeki PES hayranlığının en büyük sebeplerinden biride budur. PC oyuncularının çok çok daha fazla olduğu ülkemizde, Fifa 2010'u XBox360 veya PS3'te oynamamış bir oyuncunun, PC'de gördüğüyle PES ve Fifa'yı karşılaştırması sonucu vardığı yargı, tabi ki de PES'in, Fifa'dan çok çok daha iyi bir futbol oyunu olduğu yönünde olacaktır.

Fakat, geçtiğimiz son bir kaç sene için bu yargı sadece PC'ler için geçerliydi. Çünkü EA çalışanları XBox360 ve PS3'te son derece kaliteli işler çıkardılar. Neyse ki Fifa 2011'le beraber, PC oyuncuları da (Gerçek!) Fifa Soccer'ın yüzünü görecekler. Şimdi gelin bizi Fifa 2011'in PC versiyonunda bekleyen yeniliklere bir göz atalım.



Yepyeni Bir Fifa Deneyimi!

Öncelikle, oyuna gelecek olan yapay zekadan, topla etkileşimden ve ikili mücadelelerden bahsedelim. Şimdi, PC'lerinizde oynadığınız önceki Fifa oyunlarını bir hatırlayın. Bir adamla topu alıp depar atmaya başladınız mı, kanattan gidip rahatlıkla ceza alanına kadar girebiliyordunuz. İşte artık bunu yapmayı unutun. Çünkü gelecek olan yeni Fifa sistemiyle, topu alıp depar alarak ilerlemeniz tarihe karışacak. Yeni Fifa sisteminde, topu ayağında tutan futbolcu (isterse Messi olsun) yanına defanstan bir oyuncu gelip omuz omuza mücadeleye girdiğinde (isterse Servet olsun) topu kolaylıkla kaybedebilecek. Yani diğer bir değişle, ilerlemek için pas yapmanız mecburi bir hal alacak.

Diğer bir yenilik ise oyuncuların topla etkileşimi yönünde olacak. PC'de ki eski Fifa oyunlarında top oyuncunuzun ayağına adeta yapışırdı. Önünüzdeki oyuncuya son güçte bir pas atsanız bile, bunu mükemmel bir şekilde, sektirmeden önüne alabilirdi. İşte, PC'ler için gelecek olan yeni Fifa 2011'de bu saçma sapan, akla mantığa yakın bile gelmeyen etkileşim sisteminden de kurtulmuş oluyoruz. Artık oyuncularımız, kendisine gelen pasın hızına göre etkileşim içine girecekler ve top sürerken de hızına ve karakteristiğine göre topu ayağına yakın tutabilecek. Yani, diyelim ki Messi'yle top sürüyorsunuz. Bildiğiniz gibi Messi topu ayağından açmadan süren bir futbolcu. Oyunda da Messi ile top sürdüğünüzde top ayağınıza daha yakın duracak. Depar atarak sürdüğünüzde ise hızlandığınızdan dolayı bu mesafe biraz daha artacak. Tabi ki başka bir oyuncuyla topu sürdüğünüzde, o oyuncunun karakteristiğine göre topla oyuncu arasındaki mesafe değişiklik gösterecektir. Kısacası, artık sizi çıldırtan, tek düze bir top sürüş tekniği olmayacak.

Gelelim oyundaki yapay zekaya. Futbolda ne yapay zekası olacak diyip geçmeyin. Rakip tarafından avuta veya taca çıkmak üzere olan toplara sizin isteminiz dışında (!) oyuncularınızın müdahale etmesi ve topu rakibe kazandırması yapay zekasızlık değil midir? Eminim sizinde bir çoğunuzun başına bu olay gelmiştir. İşte yeni Fifa 2011'de bu olayda tamamen tarihe karışacak. Oyuncularınız rakipten taca veya avuta giden bir top gördüğünde belli bir mesafeden sonra koşmayı bırakacak ve aynı gerçekte olduğu gibi elini kolunu sallayarak görev bölgesine dönecek. Yani topu çizginin dışına kadar takip etme olayı Fifa 2011'de (çok şükür) olmayacak.

Bu temel yeniliklerin yanı sıra EA firması oyunun menü kısmında da çeşitli yeniliklere gidileceğini açıkladı. Fifa 2011'de çok daha kapsamlı karakter yaratma ekranı bizleri bekliyor olacak. Ayrıca, Fifa 2011'de, aynı Fifa Manager serilerinde olduğu gibi arka planda kendi PC'miz de olan müzikleri çalabileceğiz. Hatta bir kaç adım öteye giderek, gol attığımızda, yada maç başlarken çalacak olan sesleri ve müzikleri bile kendimiz ayarlayabileceğiz. Yani dilerseniz gol sevinci için kendi sesinizi kaydedebilir ve dünyanın en meşhur statlarında kendi sesinizin yankılanmasını dinleyebilirsiniz.



Genel Yorum

EA bir kaç senelik gecikmeyle de olsa sonunda PC için geliştirilen Fifa'ya da el atması gerçekten sevindirici bir gelişme. Aslında bunun daha önce yapılmamış olmasının tek nedeni PC oyuncularının %90'ının korsan oyunları tercih etmeleri. Doğal olarak bir yanda PS3 ve XBox360'la milyon dolarlık kâr dururken, kalkıp da PC için bir şeyler yapmak adamların içinden gelmiyordu sanırım. Yinede bu şartlar altında kaliteli bir Fifa oyununu PC'de oynayabilmek güzel olacak. Sanırım EA, bu sene kendisine bir hayli fan toplayacak. Açık konuşmam gerekirse, bu sene PES'in PC oyuncularının tek gözdesi olabileceğini sanmıyorum. Yinede bekleyip görmek en iyisi. Unutmayın... Herkes oyun oynar!


Share |

1 yorum:

Adsız dedi ki...

teşşekürlerrrrrr

Yorum Gönder

Yorumlarınızı bekliyoruz...